Bewegingsbeperking

Niet kunnen doen met je lichaam wat je wil doen, hoe frustrerend is dat. Soms kun je gewoonweg niet verder bewegen. Lees hier wat het is en hoe het komt!

Over het algemeen gaan mensen minder bewegen indien dit pijn op levert.  
Indien je bijvoorbeeld je nek minder ver kan draaien naar links of rechts kan er ook letterlijk een beperkingen in volledige beweeglijkheid aanwezig zijn. Maar waarom ontstaat dat. Het meerendeel van de klachten zijn namelijk langzaam ontstane klachten. Artrose, waardoor er veranderingen ontstaan in de vorm van het gewricht kan zeker een beperking opleveren, dit is vaak onomkeerbaar. Wel kun je met die beperking prima pijnvrij functioneren! 
En wat is eigenlijk een blokkade in een gewricht? Bestaat t wel? Indien er bijvoorbeeld een meniscus scheur in de knie zit, kan dit inderdaad een blokkade optreden waardoor de knie niet goed beweegt. Maar dan is de oorzaak ook duidelijk zichtbaar.  
 
Omdat we voor een groot deel (zo’n 65%) uit water bestaan is het logisch dat we het systeem moeten bekijken dat hier de meeste invloed op heeft met betrekking tot ons bewegend functioneren.  
 
In onze visie is het myofasciale systeem hierbij van groot belang.  
Dit systeem bestaat uit grote lijnen die het hele lichaam beslaan. Een belangrijke lijn is bijvoorbeeld de oppervlakkige achterste lijn. Deze loopt vanaf de tenen onder de voetzool door, over de kuit en achterkant van de bovenbenen over je bil, je rug naar het achterhoofd, om vervolgens boven de oogleden te eindigen.  
 
Dit fascie systeem bestaat uit een groot netwerk van cellen die allemaal met elkaar samen werken en enkel goed kunnen functioneren indien het water daadwerkelijk in de cellen zit.  
Daarmee houdt het zijn flexibiliteit en mobiliteit. Met name rondom gewrichten zijn de kapsel en fascie systemen dikker en indien de vochthuishouding in de cellen afneemt, ontstaat er automatisch een verminderde mogelijkheid tot bewegen in die kapsels.  
Bij een verzuring van het lichaam zien we een uittreding van vocht uit de cellen.  
Deze vocht uittreding herkennen mensen vaak als vocht vasthouden in de benen of een opgezette harde buik.  
 
Over het algemeen wordt compressie of druk als mogelijkheid gezien om een bewegingsbeperking te verkrijgen. Bijvoorbeeld slijtage of artrose wordt gezien als een gevolg van langdurige en eenzijdige belasting.  
Door de slijtage ontstaan er veranderingen aan het gewrichtsoppervlak en de randen van het gewricht waardoor het bewegen in de eindstanden beperkt kan worden.  
 
Opvallend genoeg bestaan wij als het ware door middel van druk, namelijk zonder bloeddruk zijn we nergens! Bot aanmaak wordt gestimuleerd door druk.  
Is de hersenvloeistof niet op orde en veranderd de druk van de hersenvloeistof in het ruggenmerg of in de hersenen, dan kan dat problemen geven.  
Feit is dat je dus in ieder geval een stabiele, maar zeker bepaalde druk nodig hebt. 
 
Vergelijk jezelf met een plant. Indien een plant sterk en veerkrachtig is, dan heeft hij vitaliteit. In de biologie les van vroeger hebben we geleerd dat dit “turgor” heet. Turgor is namelijk de druk op de celwand die hem daardoor stevig houdt. 
Een plant zonder turgor is slap en verschrompeld.  
Net als een boom, een sterke vitale boom met veel water in zich kan stormen weerstaan. Maar een uitgedroogde boom kan bij een flinke windvlaag al breken.  
 
Onze lichaamscellen werken precies zo.  
 
Er moet vloeistof in de cellen zitten en niet rondom de cellen.  
 
Bij een langdurige verzuring van het lichaam en dus uittredend vocht zal er steeds wat mobiliteit verloren gaan omdat de fascie minder mobiliteit krijgt en juist gaat samen trekken daar waar verstoringen zijn. Hierdoor zal het enerzijds minder flexibiliteit geven en tevens zal het 1 kan op trekken waardoor er een andere houding ontstaat.  
 
Een bekend fenomeen in deze is de Frozen Shoulder. Met een klachten beloop van 12-48 maanden. Dat is een enorme periode en deze klacht behelst een schouder met, op het hoogte punt, letterlijk een bevroren gewricht. Er is maar amper mobiliteit mogelijk.  
We weten dus zeker dat indien we het gehele systeem behandelen en de vochthuishouding kunnen verbeteren, zal de schouder zijn mobiliteit terugkrijgen.  
 

Een inklemming van de slijmbeurs onder het schouder dak is op dezelfde manier te verklaren. Het is een aanpassing van je lichaam op een terugkerend probleem. Die spier of pees is niet de oorzaak, maar een gevolg. En de pijn die je voelt door de verslechterde functie is dus eveneens een gevolg.  
Een bewegingsbeperking is dus in zeer veel gevallen een gevolg van een veranderde biochemische samenstelling van je lichaam, waarbij dus de fysiologie en de homeostase verstoord is.  

Terug naar overzicht