Wat is gezonde voeding?

Voeding is een veel beschreven onderwerp.
Gelukkig zijn er inmiddels veel slimmeriken die hier goede informatie over verstrekken. Met deze nieuwe inzichten kun je jezelf beter en gezonder voeden dan ooit te voren. Het is namelijk niet heel erg moeilijk wat je zou moeten doen. 'Je snapt het pas als je het door hebt', zei Johan Cruijff ooit. En zo is het ook met voeding.
We weten inmiddels dat suikers, vooral de bewerkte suikers, niet goed voor ons zijn.
We weten ook dat je de euro aanbieding bij het tankstation voor 2 chocolade bars beter over kan slaan, net als de euro knallers van de fastfood ketens.
Mag je dan nooit snacken? Natuurlijk wel, af en toe jezelf verwennen is prima. Wanneer je het in 80% van de gevallen goed probeert te doen, kun je best 20% van je voeding jezelf verwennen. Zolang je maar weet dat het even niet zo gezond is, en je de dagen erna je lichaam weer voorziet van rijk voedsel.
Wanneer je al begint met zoveel mogelijk onbewerkte producten te eten zet je stap 1. Daarnaast kun je stappen zetten door wat vaker je immuunsysteem te laten rusten, door slim je maaltijden te plannen. Zoals je hebt gelezen in het item over de dunne darm is elke maaltijd een aanval op je immuunsysteem.

Voor de duidelijkheid, alle onze lichaamsprocessen werken bij iedereen in principe hetzelfde. Bij iedereen is de lever onze zuiveringsinstallatie. Bij iedereen is de alvleesklier de grote insuline en glucagon producent en bij iedereen reguleren deze stoffen de bloedsuikerspiegel. Bij iedereen haalt de dikke darm het meeste vocht uit de aankomende ontlasting, om dit vervolgens gedoceerd naar endeldarm te transporteren. Echter wat niet bij iedereen hetzelfde is; hoe goed functioneert elk orgaan, en kunnen bepaalde stoffen wel opgenomen worden?
Want je kan nog zo gezond eten, indien je organen het niet goed kunnen opnemen of verwerken, dan is het water naar de zee brengen.
Wat wel bekend is; welke voedingsstoffen ondersteunen welk orgaan nu specifiek. Wat zou je extra kunnen eten in jouw specifieke geval, in combinatie met je klachten? En welke producten kun je beter minder nemen indien sommige organen hard moeten werken!
Ben je benieuwd hoe dit voor jouw lichaam is?

Supplementen

Dat is toch helemaal niet nodig? Wanneer ik gewoon gezond eet en geregeld mijn groentes binnen krijg is het toch prima?

Nee dat is vaak niet genoeg!

Helaas is door verarming van onze grond en de manier van produceren van veel voedsel de voedingswaarde beperkt. Daarnaast zijn de voedingsadviezen voor bijvoorbeeld een volwassen man 200 gram groente per dag. Veel te weinig!! dat mag wel 500 gram zijn om genoeg vitamine en mineralen binnen te krijgen.
Door deze tekortkomingen in de adviezen en anderzijds mindere kwaliteit van onze voeding is het haast onmogelijk om genoeg vitamine en mineralen binnen te krijgen.
Wat te denken van vitamine D. Vitamine D kun je uit je voeding halen, maar is dan bij lange na niet toereikend.Je huid daarentegen maakt het gratis aan! Maar dan moet je wel in de zon komen! Dagelijks een kwartier met ontblote armen en benen zou voldoende moeten zijn. Met ons klimaat en winter periode lijkt dit voor velen niet haalbaar.

Een gedegen analyse is per persoon mogelijk om in te schatten wat je zou moeten supplementeren en op welke manier het voor jouw lichaam passend is.

Tijdens een intake middels de Methode Kanij bepalen we samen of en hoe suppletie kan worden in gezet.