Ontsteking

Wat is een ontsteking nu eigenlijk? En waarom gaat hij niet gewoon over? lees meer hierover in onderstaande blog

Een ontsteking bestaat volgens de klassieke benaming uit 5 onderdelen. 
Warmte roodheid, zwelling, pijn en functie of bewegingsbeperking. 
Indien je 1 van deze symptomen hebt, dan zouden we al kunnen stellen dat er sprake is van een ‘ontstekingsreactie’. Op deze reactie komen we later terug.  
 
In de dagelijkse praktijk horen we veel patiënten spreken over ontstekingen. Bedenk dat elk woord of aandoening dat eindigt op ' -itis', in de medische wereld simpelweg een ontsteking beschrijft. Je kent vast de term slijmbeursontsteking bij de schouder, heup of knie Zo ook de zenuwontsteking in je wervelkolom wat naast rugpijn vervelende klachten in de benen of armen kan veroorzaken.  
 
Bij een ontsteking kunnen er twee dingen gebeuren; een normale reactie vindt plaats, er is pijn, wat zwelling misschien, roodheid, of warmte.  
Kras maar eens enkele malen met je nagel over je huid.   
 
Bij een normale reactie duurt een ontsteking zo’n 1-4 dagen. Je kan er over het algemeen vanuit gaan dat bij goed herstel eventuele pijn, zwelling enzovoort ook duidelijk afneemt. 
Denk hierbij aan een enkel verstuiking.  
De eerste dagen loopt het nog moeilijk en is de enkel vaak gezwollen en warm. Maar na enkele dagen kun je al beter belasten, wordt hij wat slanker en kun je al iets beter lopen.  
Nog altijd is dit een normaal beloop van klachten, ook al ben je na 4 dagen nog niet de oude.  
 
Het functionele herstel van die enkel kan wel 6-8 weke duren. Het gehele weefsel herstel zelfs 1 jaar tot 500 dagen. Dit betekent dat je al eerder alles weer kunt, maar het weefsel is nog altijd aan het herstellen.  
 
Dit verhaal nog duidelijk? 
 
Nu gaan we naar de realiteit in de praktijk.  
Waarom komen dezelfde klachten telkens terug? Waarom blijft een zenuw, gewricht, pees of spier telkens maar ontsteken? 
Waarom werkt dit systeem van 1 tot 4 dagen wat klachten en daarna is alles weer goed niet voor iedereen? 
 
Voor die informatie moeten we wat verder kijken.  
In het meerendeel van de gevallen is er namelijk sprake van een laaggradige ontsteking.  
Dit is een ontstekingswaarde die minimale ontstekingen aanwakkert in het lichaam. Deze zijn in het bloed nauwelijks te traceren, maar maken wel dat je immuunsysteem constant aan het werk is.   
 
Deze laaggradige ontsteking kan in je lichaam aanwezig zijn omdat je beschermingswand niet meer optimaal is. Denk hierbij aan je huid maar zeker ook je darmwand.  
En eigenlijk alle slijmvliezen in je lichaam. Vaak verkouden zijn, een snothuis hebben of verstopte bij holtes zijn al een teken van irritatie van de slijmvliezen.  
 
Laten we eens even terug kijken naar die darmwand, dan weten we dat deze meer doorlaatbaar wordt voor stoffen bij langdurige stress, gifstoffen die we binnen krijgen en zeker ook slechte voeding met veel bewerkte stoffen.  
Je hoort t goed, vanuit je darm kunnen er dus stoffen van je ontlasting rechtstreeks je bloedbaan in doordat de darmwand meer doorlaatbaar is.  
Dat zijn natuurlijk stoffen die daar niet horen, dus wat doet je lichaam => het immuunsysteem activeren!  
Je lichaam kan hier heel heftig op reageren of juist mild. Bij het heftige reageren word je letterlijk ziek, zoals wanneer je griep krijgt, er ontstaat dan koorts.  
Bij een milde reactie, ontstaat dus de laaggradige ontsteking.  
En omdat hij niet zo heftig is, kan hij continue verder gaan. Je bent vermoeid, futloos, slaapt slecht, komt aan en soms zelfs burnout-achtig klachten. Met daarbij dus fysieke klachten die maar aanblijven.  

Terug naar overzicht